Mad i Tanzania – Hvad spiser og drikker man i Tanzania

Udgivet Forfatter adminSkriv en kommentar

Her er en lille guide til mad i Tanzania. Det tanzanianske køkken er fantastisk! Lækre råvarer, grøntsager, frisk frugt, frisk fisk, mad markeder, krydderier og en ko i vinduet hos slagteren. Simpelthen et mekka for smagsløgene. En del inspiration er hentet fra Indien i deres måde at lave mad på, men selvfølgelig på den tanzanianske måde. Jeg kommer her med de retter som jeg selv har gjort mig erfaring med.

Mad i Tanzania

Ugali

Meget typisk er Ugali som er lavet af fint majsmel og vand som er kogt sammen. Det bliver til en relativ fast masse som man plukker bider ud af, former det til en bold i hånden og trykker tommelfingeren i biden og dypper i sovs. Fordybningen fra tommelfingeren fungere faktisk som en ske. Det mætter utrolig godt og giver meget energi. Dog lidt et tungt måltid. Det smager relativ neutralt, ligesom når vi spiser ris, kartofler og pasta til maden. Ugali serveres med sovs, enten med kylling, fisk, kød eller bare som en vegetar ret. Selvfølgelig med en masse lækre grøntsager i sovsen.

Mad i Tanzania
Mad i Tanzania – Lokal frokost hos Abdul og Tuno, på Zanzibar.

Pilau og Biryani

Meget populært er retter med ris, Pilau og Biryani. Begge retter stammer fra Indien, Pilau er en bryllupsret. Vi laver ofte Pilau herhjemme, enten med oksekød eller kylling. Det er baseret på krydderiet Masala, som bland andet indeholder kanel. I denne risret kan også tilsættes kartofler. Det dufter og smager helt fantastisk. Det bliver spist sammen  med en salat, lavet af løg som har ligget i saltlage, agurk og tomat skåret i fine skiver, chili og lime saft. Det er personligt min favorit ret.

Lokal frokost i Dar es Salaa,, Ugali med sovs og kinesisk spinat
Lokal frokost i Dar es Salaam, Ugali med sovs og kinesisk spinat

Mad bananer

Mad bananer, ikke almindelige bananer som vi kender dem. De bliver kogt og serveres som en gryderet og med ris til feks. Bananerne smager faktisk tæt på kartofler. De kan også skæres i stænger ristes og spises med lidt salt, så smager de lidt ala pomfritter. Bananer er en meget populær spise, ligesom Ugali i Tanzania.

Mad i Tanzania
Mad i Tanzania – Et af de små steder ude ved vejene, hvor man kan få sig et godt lokalt måltid

Samosas og Chips may ai – Tanzaniansk Hang-over style :)

Overalt i Tanzania støder man på de små mad steder, som ligger ud til vejen. Her serveres meget typisk Samosas, det er små trekanter af dej, enten med kødfyld eller vegetar, som er tilberedt i friture. Lækker krydret og fantastisk snack også fra Indien. Helt typisk finder også en grill her på de små madsteder, hvor der serveres spyd med kød og kylling. Her kan du typisk også bestille en omgang chips may ai (fritter med æg) Det er pomfritter på panden med en masse af sammenrørt æg som bliver til en slags pandekage. Den serveres med kød og salat på siden. Det minder mig om den bedste udgave af tømmermændsmad. Denne kan sagtens praktiseres i det danske hjem. I Tanzania er de generelt gode til at servere salat af forskelig slags til retterne.

Mad i Tanzania
Mad i Tanzania – Lokal frokost i Mwanza. Vi får her fisken Sato som er en ferskvands fisk og fanget i Lake Victoria

 

Endnu en lækker snack er Chapati, som er brød/pandekager lavet af vand, mel og salt. Chapati stammer også fra Indien. De spises enten bare sådan eller som tilbehør til diverse retter.

Så findes der de små tørrede fisk, Dagaa. Det er en ferskvands fisk som bliver lavet til sovs. De er ca 3 cm lange og hele fisken bliver spist. En anden spise er ristede græshopper. Jeg har smagt dem, de er salte og sprøde, men må sige her springer jeg selv over. De smager egentlig ganske godt, men tænker for meget over at det er græshopper.

Min kærestes favorit er altid et stort glas med Sugarcane juice – Juice presset af sukkerrør! Det smager dæleme også godt. Endnu sjovere er det at sidde og gnave i et sukkerrør og få alt saften tygget ud – Det er sundt slik direkte fra naturen.

Mad i Tanzania
Mad i Tanzania – Et helt tilfældig spisested i Mwanza kl 23.00 om aftenen med de bedste kødspyd og chip may ei

Hvor er det bedst at handle?

Når man handler mad i Tanzania, så har man enten valget, at gøre som herhjemme og gå i supermarkedet og finde de ting man skal bruger eller man kan gå på marked. Så det er lidt efter hvilket temperament man besidder 😉

Her finder du bla. fiske markeder, hvor du kan købe frisk fisk som er lige til at ligge på panden til priser der gør at man kan tillade sig at spise fisk 7 dage i ugen hvis det passer een. På markederne kan du købe friske og solmodne grøntsager og frugt som du kun tør drømme om i Danmark. Så er der slagterbutikker, hvor der hænger en ko i vinduet i 30 graders varme. Det skal man dog lige vænne sig til når man er vant til at købe nærmest vakuumpakket kød herhjemme. Men luften i Tanzania gør at det godt kan holde sig og kødet er friskt. Vi har desuden fundet vores lille sted hvor vi henter store lækre t-bone steaks til ca 6,-kr (alt efter valutaen) per styk! Så som turist (med sin helt almindelig danske løn) lever man her som konger og dronninger.

Et tip mere er en bestemt sodavand, som både produceres af Coca Cola og Pepsi, nemlig Black Currant -Den smager absolut fantastisk!

Miranda Black Currant
Miranda Black Currant

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *